top of page

Sjødragen

Du må ha opplevd det, eller sett det for å kunne gjenkjenne hva det er.

Det å skjønne hva andre går gjennom kan være vanskelig, du må ha erfart det for virkelig å forstå. Å høre at noen har angst sier deg ingenting før du har opplevd det selv. Hva er det, hva vil det si, hvilken påvirkning har det på personen, hvordan påvirker det hverdagen deres, osv? Har du noen du kjenner som har det kan du gjenkjenne det når du møter andre med angst, men du kan ikke vite hvordan det føles. Slik er det med alt vi opplever, og alle utfordringer og erfaringer vi har. Har du aldri hatt lite penger kan du ikke vite hvordan det er før du har erfart det, og motsatt. Det er vanskelig å se at andre har det annerledes enn oss selv.


«Kan ikke alle gå på butikken å kjøpe det de trenger av mat?»

Det handler om å ha forståelse for at andre har det annerledes, selv om vi ikke forstår hvorfor de gjør som de gjør og hvordan de har det. Det å være våken for et større bilde, en større virkelighet enn våre erfaringer tilsier.


«Selv om du aldri har sett en Sjødrage er det ikke det samme som at det ikke finnes Sjødrager. Men du må ha sett en Sjødrage for å gjenkjenne den og vite at det er en Sjødrage.»

Dette gjelder ikke bare det å kunne gjenkjenne noe hos andre, men det å oppleve noe personlig også, som du ikke har opplevd før. Når det skjer noe som gjør at du ikke gjenkjenner deg selv, følelsene dine eller reaksjonene. Du må lære deg selv å kjenne og ikke avvise det som kommer fordi du ikke vet hva det er, hva som skjer.

Spesielt i ungdomsårene skjer det mye nytt. En ungdom som er i stor endring har mye følelser som er helt nye. Det blir vanskelig for dem å forstå egen kropp, signaler, følelser og tanker. Som foreldre og voksne er det fort gjort å anta at de forstår da vi glemmer at det er nytt for dem. Eller kanskje har vi rett og slett glemt disse overgangene og hvor vanskalig de kan være, hvor vanskelig det er å akseptere at ting er i endring.

«Har du sett en Rev før og vet godt hva en Rev er, er det vanskelig å skjønne at noen ikke vet hva en Rev er.»

Jeg ga sønnen min en øvelse da han lurte på hvorfor det var vanskelig for andre å forstå hvordan han hadde det. Han fikk en rekke bilder av dyr, de fleste kunne han si navnet på, men så kom vi til et bilde han ikke viste hva var. (Jeg viste det heller ikke før jeg fant det på nett og leste hva det het.) Jeg fortalte at det var en Sjødrage da han reagerte med "Hvordan skulle jeg vite det? Jeg har ikke sett en sånn før" Og det var akkurat det jeg ville fram til. Det at du må ha sett/opplevd det for å gjenkjenne det.

Tro aldri at du vet alt! Livet er en evig lære🌱

Love Linda

165 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

VALG

Comentarios


bottom of page